Högt tryck i ögat
Ett högt tryck i ögat kan vara skadligt och bör undersökas av ögonläkare. Trycket i ögat ökar när in- och avflödet av kammarvatten inte är i balans. Blir det stopp i avloppet så ökar trycket eftersom ögat hela tiden producerar ny vätska.
Högt tryck kan skada trådarna i synnerven. Det ger svarta fläckar i synfältet och det kan ta lång tid innan du märker det själv, ibland flera år.
Ett högt tryck i ögat kan innebära misstanke om glaukom (eller grön starr) och bör undersökas av ögonläkare.
Du är välkommen att kontakta oss på 031-713 98 31 om du vill boka tid för en ögonläkarkontroll. Läs mer om vår utredning av grön starr här.
Grön starr och trycket i ögat
Grön starr är allvarlig ögonsjukdom som skadar synnerven och det finns olika varianter av sjukdomen, men kan alla leda till blindhet.
Den vanligaste varianten kallas kroniskt glaukom (öppenvinkel glaukom). Fibrerna i synnerven förstörs långsamt genom ett förrädiskt smygande förlopp. Det innebär att du kan ha sjukdomen i flera år utan att märka av den eftersom det är synfältets ytterkanter som förstörs först. Då uppstår kroniska skador på synen innan sjukdomen börjar behandlas.
Den vanligaste behandlingen av glaukom är trycksänkande droppar som bromsar förloppet och undvika ytterligare skador på synnerven.
En snabbare, men ovanligare, variant är akut glaukom (eller trångvinkelglaukom). Det gör väldigt ont och du ser sämre med det drabbade ögat. Du kan inte undvika att upptäcka sjukdomen och det är viktigt att snabbt söka vård hos ögonläkare.
Det är viktigt att poängtera att många som drabbas av glaukom inte har ett högt ögontryck och det finns andra orsaker än glaukom till högt tryck i ögat.
Vad räknas som högt ögontryck?
Ögontrycket måste tolkas och bedömas individuellt. Men ett tryck över 24 mmHg (en enhet för tryckmätning) anses vara högre än normalt. Ett tryck på 22-23 kallas för gränstryck.
Fullt friska personer kan ha ett tryck på 30 mmHG, samtidigt som en person med lågt tryck kan ha glaukom. Därför kan man inte dra några slutsatser enbart genom att mäta trycket inom vissa gränser.
Hur mäter man trycket?
Mätningen sker med en lufttrycksmätare och det känns som att någon blåser en lätt puff på ögat och gör inte ont. Det finns dom som kan uppleva det som obehagligt just eftersom det är i ögat.
Trycket i ögat kan variera över dagen. Även tjockleken på hornhinnan kan påverka det uppmätta trycket, något som en ögonläkare kan ta med i beräkningen.
Därför är det viktigt att inte dra några slutsatser enbart på det tryck som mätningen visar.
Vad gör man vid misstanke om glaukom?
Ett högt tryck i ögat bör undersökas av ögonläkare, men innebär inte att du har glaukom. Vill du boka tid för en undersökning är du välkommen att ringa på 031-7139831.
Först gör ögonläkaren en noggrann grundundersökning och bedömer den totala ögonhälsan. I det ingår bland annat att titta i ögonbotten för att se på näthinnan och studera färgen och formen på synnervshuvudet, vilket ger viktig information i tillägg till tryckmätningen.
Finns det något som ger misstankar om glaukom rekommenderas våra patienter att gå vidare med en mer omfattande utredning. Där får patienten göra ett synfältstest och mäta trycket vid flera tillfällen under en dag. Ögonläkaren mäter även tjockleken på hornhinnan och tittar på kammarvinklarna.
Efter utredningen finns mycket mer information och ofta ett svar på om patienten har glaukom eller inte.