Torra ögon framför datorskärmen
Många får problem med torra ögon av att tillbringa för mycket tid framför datorskärmar eller mobilskärmar. Risken finns att du drabbas av något som kallas CVS.
Det går att förebygga genom att vara medveten om problemet. Här kommer du också att få ett par konkreta tips för att dina ögon ska må bättre om du tittar mycket på skärmar.
Du kommer även att få lära dig vad CVS är, varför det kan skada ögonen och vad du ska göra om det inte blir bättre.
Vad är CVS eller datorögon?
CVS betyder Computer Vision Syndrome och ger torra och irriterade ögon efter att ha tillbringat mycket tid framför skärmar. Problemet ökar i och med att vår skärmtid ökar.
Orsaken till att CVS ger problem med torra ögon är att vi omedvetet prioriterar koncentration före att blinka när vi sitter och jobbar framför datorn eller tittar på videoklipp på mobilen.
Det blir lätt att det intensiva stirrandet på skärmen gör att man håller tillbaka blinkreflexen. Konsekvensen blir att blinkningarna kommer för sällan och därmed får inte ögonen den tårfilm som dom behöver.
CVS är inte en sjukdom utan ett självförvållat problem som du kan förebygga. Däremot kan det leda till skador på bland annat hornhinnan.
Genom att tidigt ta tag i problemen och ändra sina rutiner kommer det förhoppningsvis att bli bättre och ytliga skador läker.
Men ett yttre öga som inte mår bra kan i värsta fall leda till andra sjukdomar och tillstånd, som till exempel blefarit, om du inte tar besvären på allvar.
Hornhinnan tar stryk
Tårfilmen har flera viktiga egenskaper för att hålla det yttre ögat friskt och hälsosamt. Det yttre ögats viktigaste uppgift är att ta hand om hornhinnan. Den är den centrala punkten där ljuset går in i ögat.
Hornhinnan ska vara helt klar och har inga egna blodkärl. Den är väldigt känslig för yttre påverkan eftersom ingen del av kroppen har lika tätt med nerver.
Om tårfilmen inte fungerar som den ska exponeras hornhinnan för den yttre miljön. Det är också tårfilmen som ska förse hornhinnan med den näring och det syre som den behöver.
En fungerande blinkreflex i kombination med en tårfilm av bra kvalitet innebär att tårfilmen täcker ögat mellan blinkningarna. När blinkningen inte kommer klarar inte tårfilmen att göra sitt jobb och spricker för tidigt.
I längden skadas hornhinnan och cellerna dör. Dålig tårfilm gör också att du ser suddigt eftersom ljusets brytning förändras när den spricker.
Det finns vanliga sjukdomar och inflammationer som gör att tårfilmen inte fungerar. Men om du i övrigt är frisk och drabbas av CVS är det egentligen inget fel på systemet.
Du kan läsa mer om hur tårskiktet fungerar här.
6 tips mot irriterade ögon vid datorn
Det är inte alltid du kan välja att sitta mindre framför datorn själv om till exempel jobbet kräver det. Så därför vill vi ge ett par nyttiga tips för att minska risken att drabbas av CVS och torra ögon.
- Sitt inte för länge utan paus. Ta ett break efter 45 minuter och lämna skärmen en stund.
- Sätt upp en liten bild av ett öga på skärmen som en påminnelse om att blinka.
- Ha skärmen så att du tittar nedåt ungefär 20 grader. Det gör att ögat inte är lika vidöppet och tårfilmen blir lite tjockare.
- Öka luftfuktigheten i rummet genom många gröna växter eller luftfuktare.
- Undvik att använda kontaktlinser.
- Minska ljusstyrkan på skärmen. Ju bättre kontrastseende du har, ju mindre ljus krävs.
Är det svidande ögon farligt?
Att ögat svider och hornhinnan drabbas av skador är såklart inte bra. Men om du förebygger problemen eller ser till att ta hand om dom så snabbt som möjligt och i övrigt är frisk så kommer det förmodligen att läka av sig självt.
Däremot kan CVS i värsta fall leda till betydligt besvärligare kroniska sjukdomar och tillstånd i det yttre ögat som kräver mycket mer, ibland livslång, behandling. Eftersom det yttre ögat är ett system där olika delar påverkar varandra kan dålig tårfilm och skador på sikt leda till bland annat befarit och MGD.
Blefarit är en väldigt vanlig anledning till besök på torra ögonkliniken och drabbar väldigt många äldre. Normalt sett har det gått ganska långt innan man söker vård, vilket försvårarar behandlingen.
Fler unga människor drabbas av besvär som annars normalt kommer efter pensionsådern. Du kommer inte att bli blind, men kan få lida mycket genom ljuskänslighet, klåda, sveda, irritation och suddig syn.
Många som söker vård har haft problemen länge, men har klarat av att hantera besvären som sakta eskalerat med tiden när man inte har fått bra behandling.
Vår ögonläkare kan många gånger se små skador på hornhinnan även hos yngre patienter, men patienten har kanske inte själv upplevt det som ett problem. Däremot är risken stor att det kommer bli värre med åren utan förändring.
Ska man söka ögonläkare för CVS?
Det finns ingen omedelbar anledning till att besöka ögonläkare för att dina ögon blir irriterade om du tillbringar mycket tid framför datorskärmen.
Men om du får svårt att hantera problemen och om ögonen svider eller är irriterade trots att du följer råden här ovan utan förbättring ska du inte lida i onödan. Då är det bättre att låta undersöka dig.
Det är viktigt att ta hand om ditt yttre öga och ju tidigare du kommer i behandling, ju större chans att du får bra resultat.
Det är också väldigt indviduellt vilka besvär du känner av. Två personer med liknande skador kan uppleva det helt olika.
Hur ofta ska man blinka?
Det finns många olika faktorer som påverkar hur ofta vi behöver blinka och därför är det svårt att ge en generell siffra. Olika faktorer som påverkar hur ofta ögat behöver blinka kan vara:
- Ålder
- Ögonhälsa och sjukdomar
- Vilket jobb man utför
- Miljön och luftfuktigheten
- Massera dig lätt runt ögonen mellan varven
En i övrigt helt frisk medelålders person i vanlig inomhustemperatur blinkar normalt sett runt 15 gånger per minut. Men det kan som sagt variera.
Blinkreflexen
Lacrimal Function Unit (LFU) är en kedja med tre länkar. Ögat sänder en signal till hjärnan att tårkörtlarna ska skicka ut vätska. Det är blinkningen som utlöser reflexen.
Ett friskt öga med ett fungerande system reglerar blinkningarn självt. Blinkreflexen är just en reflex, och egentligen inget man ska behöva tänka på. Men våra ögon är inte utvecklade för att hantera alla nya vanor den snabba teknikutvecklingen fört med sig.
Boka tid för undersökning
Upplever du besvär med torra ögon och att det inte blir bättre är du välkommen att boka tid hos oss.
Vår klinik arbetar på specialistnivå med att utreda och behandla torra ögon. Du behöver ingen remiss för att boka tid hos vår ögonläkare.
Ring oss på 031-713 98 31 eller skicka ett kontaktformulär så ringer vi upp så snart som möjligt.