Basal utredning vid misstanke om grön starr
Vi rekommenderar en basal utredning när det finns förändringar och kliniska tecken som talar för grön starr (glaukom). Utredningen syftar till att ge ett svar på om patienten har sjukdomen eller inte.
Grön starr, eller glaukom som den också kallas, är en förrädisk sjukdom som många gånger sakta kommer smygande och inte ger kännbara symptom under lång tid trots att sjukdomen förvärras med tiden. Därför är det viktigt att upptäcka grön starr så tidigt som möjligt!
Sjukdomen skadar nervcellerna i näthinnan. Resultatet är att grön starr utan effektiv behandling leder till blindhet i synfältet. Ofta börjar det i ytterkanterna, men det sprider sig till den centrala delen och leder slutligen till blindhet.
Misstänkta förändringar och kliniska tecken
Högt tryck eller gränstryck
Vid mätning med lufttrycksmätare ska trycket vara lika med eller mindre än 24 mmHg (en enhet för tryckmätning). Om trycket ligger nära gränsen, på 22-23 mmHg, så har man gränstryck. Har man ett tryck över 24 mmHG så är trycket högre än normalt.
Trycket i ögat måste tolkas relativt och individuellt. Någon som har normalt tryck, eller till och med lågt tryck, kan ha grön starr. Samtidigt kan man ha högre tryck än normalt, upp mot 30 mmHg, utan att ha grön starr. Därför är det viktigt att veta vad just ditt tryck är och särskilt viktigt att utreda individer som har högre tryck än normalt.
Särskilda riskfaktorer
Ögonläkaren tittar extra på ett par riskfkatorer som ökar risken för grön starr:
•Pigmentansamlingar på regnbågshinnan eller på baksidan av hornhinnan.
•Fibrillinlagringar (exfoliationer) på pupillkanten och linsen.
•Djupet på främre kammaren
•Om det finns grön starr i familjen
När det gäller den sista punkten är det viktigt att tänka på att det inte bara gäller dig. Informera dina barn och syskon om sjukdomen finns i släkten så att dom kan kontrollera sig!
Utseendet på synnervshuvudet
Genom att titta i ögonbotten och på näthinnan kan en ögonläkare få viktig information. Det ger mycket viktiga tecken på att något är fel hos personer som har normalt tryck i ögat enligt tryckmätningen.
Ögonläkaren studerar formen, tjockleken och färgen på synnervshuvudet. Vidare undersöks blodkärlen och hur de ligger i förhållande till synnerven. Om ögonläkaren ser något misstänkt så rekommenderas en basal utredning.
Undersökningar som ingår i basal utredning
Basal utredning genomförs i två separata omgångar:
Första delen
En synfältsundersökning (perimetri) visar på om det det finns defekter i synfältet och blinda fläckar.
Synfältbortfall kan vara svåra att upptäcka och det kan pågå i flera år utan att patienten själv känner av sina symptom. Ögonen kompenserar och täcker upp varandras brister.
Så här kan synfältsbortfallet se ut vid olika stadier av grön starr.
Ofta drabbar glaukom det perifera synfältet först och inte det centrala där synskärpan är som störst. Men genom en synfältsundersökning kan man hitta dessa blinda punkter.
Behöver du bara göra en synfältsundersökning, till exempel för att få ett intyg för Transportstyrelsen, behöver du inte genomgå alla delarna i basal utredning.
Andra delen
Trycket i ögonen mäts flera gånger inom en bestämd tidsperiod för att se hur det varierar och ta fram en tryckkurva.
Då får man veta:
• Om trycket varierar och i så fall hur mycket.
• När trycket är som högst.
På Syn Ögonklinik mäter vi trycket 3 gånger mellan kl 10-18.
Första mätningen sker kl. 10, den andra kl 14 och den tredje kl 17:30.
Efter den sista mätningen stannar patienten kvar för samtal med ögonläkaren och gör ytterligare två undersökningar:
Pachymetri - mätning av hornhinnans tjocklek, vilket är viktigt eftersom den kan påverka resultatet av tryckmätningen.
Gonioskopi - undersökning av kammarvinkeln som är ögats avloppssystem. Om det inte fungerar som det ska kan det bildas ett tryck i ögat.
När utredningen är klar
Efter basal utredning kan ögonläkaren oftast konstatera om du har grön starr eller inte.
Vid konstaterad sjukdom inleds behandlingen omedelbart och patienten remitteras sedan vidare till den offentliga sjukvården. Det går inte att bota grön starr, men däremot finns det bra behandling för sjukdomen som kan göra att ytterligare skador på synen undviks eller minimeras.
Om utredningen visar på att patienten inte har grön starr rekommenderas regelbundna kontroller eftersom det grundläggande skälet till att basal utredning fortfarande kvarstår.
Boka tid för undersökning
Du behöver ingen remiss för att komma till oss, men innan vi gör en basal undersökning behöver du göra en grundläggande ögonläkarundersökning först för att se om basal utredning är motiverad.
Har du remiss från optiker eller allmänläkare, till exempel på grund av högt tryck i ögat, kan du boka in en basal utredning direkt.
Ring oss för att boka en tid för undersökning på 031-713 98 31.
Det går även bra att skicka ett meddelande så ringer vi upp.